2 Mayıs, 2024
Banner Top

-Süt çocuklarına alerjik reaksiyonlara neden olabileceğinden verilmemesi önerilmektedir.

İnek sütü ne zaman verilmeli?
-Alerjik nedenler ve bağırsak intoleransı nedeniyle 1 yaşından sonra önerilmektedir.

Bebek ilk kakasını ne zaman yapar?
-Doğumdan sonraki ilk 6 saatte yapar. İlk günde koyu yeşilimsi siyah renkli kaka, birkaç gün süre ile yeşil ve sulu, daha sonra sarı renklidir. Anne sütü ile beslenenlerde ilk3-4 ay içinde günlük kaka sayısı 1-7 arasında değişmekle birlikte ortalama2-4’tür.

Bebek ilk idrarını ne zaman yapar?
Sağlıklı bebeklerin %99’u ilk idrarını doğumdan sonraki 48 saat içinde yaparlar.

Bebeğin banyosu ne zaman yapılmalı, ne sıklıkta tekrarlanmalıdır?
Göbek bağı kadar göbeği kuru tutmak amacı ile banyo geciktirilmeli ve bebeğin temizliği silinerek uygulanmalıdır. Bebe sabunu kullanılmalıdır. Banyo suyunun sıcaklığı 36-37 derece olmalı. Dış ortam sıcaklığı ortalama 26 derece olmalıdır. Suyun ısısını dirseğinizle kontrol edebilirsiniz. Dirseğinizi yakmayacak sıcaklıkta olması gerekir. Banyo sonraqsı bebek yağı ile vücuduna masaj yapabilirsiniz. Yazın her gün kışın duruma göre 2 günde bir banyo yapılabilir. Her seferinde sabun kullanılması gerekmez.

Burun tıkanıklığında ne yapılmalı?
Bebeklerde burun kanallarının anatomik olarak küçük oluşu nedeni ile burun tıkanıklığı sıkça görülür. Bebekler emerken burundan nefes alırlar. Burun tıkanık olursa emmede güçlük oluşur ve aç olan bebek memeyi emmede zorlandığı için huysuzlanır. Bunun için serum fizyolojik dediğimiz tuzlu sulu damlalar burun deliklerine günde 3-4 defa olmak üzere 3’er damla damlatılmalıdır.

Bebeğin göbek bakımı nasıl olmalı?
Göbek kordonu enfeksiyon riskine karşı baticon veya betadin gibi solüsyonlar ile ıslatılmış temiz bir pamuk yardımıyla günde 1 veya 2 kez temizlenmelidir.

Kundak yapılmalı mı?
Kundak yapılması, bebeğin rahat hareket etmesini ve kalça çıkığına meyilli olanlarda bu durumu arttırdığı için yapılmamalıdır.

Bebeğin giysileri nasıl olmalı?
Bebeğin giysileri kolayca çıkarılabilir ve yıkanabilir olmalıdır. %100 pamuk tercih edilir. Yıkamada sabun tozu kullanılmalıdır.

Başlık kullanımı
Soğuk odada yattığında ya da soğuk havada takılabilir. Yumuşak havalarda ise başlığa gerek yoktur.

Çocukların dişleri çıkarken ne gibi sorunlarla karşılaşılır, ilk dişler ne zaman çıkar?
İlk diş çıkarma zamanı daha çok genetik eğilimlere bağlıdır. Ortalama olarak 6-8 aylarda çıkar, ancak 12. aya kadar gecikmesi de normal kabul edilir. Diş çıkarma sırasında bebekte hafif bir kırgınlık olabilir.   Sinirli bir yapıya sahip bazı çocuklarda huzursuzluk, salya çıkımı, iştahsızlık ve uyku azlığı görülebilir.

Vücut ısısı nasıl ölçülmeli?
Civalı termometreler, sayısal termometreler ve elektronik kulak termometreleri kullanılabilir. Ateş 6 yaştan büyük çocuklarda derecenin dil altı ya da koltuk altına, 2 yaşından büyük çocuklarda koltuk altına ve 2 yaştan küçük bebeklerde ise makatta 1-2 dk., koltuk altında ise 3 dk. tutulmalıdır. Bebeklerde ateş 36-38 derece arası normaldir.38 derece ve üzeri ateş yüksekliği olarak değerlendirilir.

Gaz Sancısı
Özellikle 0-3 ay döneminde bebeklerin sindirim sistemi tam gelişmemiş olduğundan gaz şikayetleri olabilir. 4. aydan sonra azalmaya başlar. Hafif hareketlerle ve yumuşak bir basınçla karnını okşamak, bazen ılık bir banyo bebeğin ağrısını hafifletmekte yardımcı olabilir. Mecbur kalmadıkça gaz ilaçları verilmemelidir.

Bebekler neden ağlar?
Bebeklerin konuşma dili ağlamaktır. Acıktığı, susadığı, karnı ağrıdığı, altını ıslattığı veya gazı olduğu için ağlıyor olabilir. Bazen de ilgi çekmek için ağlayabilir.   Kusma, geri çıkarma   Bebeğin her öğün sonrasında az miktardaki besin maddelerini zorlanmaksızın dışarı çıkarmasıdır. Bu durum bebeğin gelişmemiş sindirim sisteminden kaynaklanan mide içeriğinin yemek borusuna geri dönüşüdür. Zamanla sindirim sisteminin gelişimi ile durum kendiliğinden geçer.

Memeler
Anneden geçen hormonlarla her iki cins bebekte de memeler şiş olup içinden süt gelebilir. İltihaplanma nedeniyle memeler sıkılmamalıdır.

Cinsel Organlar
Bebeklerde anneden geçen hormonların etkisi ile vajinadan beyazımsı bir akıntı gelebilir. Kanama da olabilir. Bu durum birkaç günde geçer.

Bebeğe yalancı emzik verilmeli mi?
Bebeklere yalancı meme verilip verilmemesi tartışmalıdır. Ancak prematüre bebeklerde emme refleksi gelişmediği için, emme refleksinin yanında yutma refleksinin de gelişmesi için yalancı memenin verilmesi yararlıdır. Yalancı emzik ağız için bir miktar yararlı olabilir. Buna karşılık alışkanlık gelişmişse emziğin temiz tutulması gerekir.

Oda sıcaklığı nasıl olmalıdır?
Yaşamın ilk günlerinde vücut ağırlıkları 3 kg ise oda ısısının 26,5 derece, 2kg’lik bebeklerde 28 derece, 1 kg’lik bebeklerde 30,5 derece olması yeterlidir. Bebekler kilo aldıkça oda ısısı giderek düşürülür.

Bebeklerin niçin topuk kanı alınır?
Kalıcı zeka geriliğine neden olabilen iki doğumsal hastalığın (fenilketenüri, tipotroid) yeni doğan bebeklerde var olup olmadığını araştırmak için ülkemizde bebeklerden topuk kanı alınmaktadır. Yeni doğmuş bir bebekte topuk derisi ince ve kılcal damarlardan zengin olduğu için tam topuktan alınıyor. Bu iki hastalık erken belirlenirse tedavisi mümkün; ancak erken teşhis edilemez ve tedavi edilmezse kalıcı zeka geriliğine neden olur.

Prof. Dr. Şükrü Küçüködük

Banner Content