Estetik Cerrah Op. Dr. Metin Kerem, meme protezi kullanan kadın sayısının, son 20 yılda 10 kat arttığını belirtiyor.
Markasından, hacminden, biçimine kadar birbirinden farklı, 2000’den fazla meme protezi bulunduğunu ve her meme protezinin kendine ait bir kimlik kartı olduğunu söylüyor ve meme protezi hakkında bilmediklerimizi sıralıyor:
– Meme protezleri adının aksine meme dokusunun içine değil, meme dokusunun altında memeyle ilgisi olmayan bir derinliğe yerleştiriliyor.
– Bazı kadınların göğüsleri simetrik olmayabiliyor ve bu nedenle kimi zaman sağ ve sol göğüse farklı boyutlarda protez yerleştirilebiliyor.
– Meme protezleri sarkık bir memeyi dikleştirmek için değil, göğüs hacmini büyütmek için kullanılıyor. Göğüs sarkmasının çözümü \”dikleştirme\” denen başka bir operasyon.
– Meme protezi uygulamasından sonra MR ve ultrasonla meme dokusu tamamen görüntülenebiliyor.
– Meme protezi kullanan kadınların %50’sinin 19-34 yaş arası, %42’sinin 35-50 yaş arası ve %8’inin ise 50 yaşın üzerinde olduğunu söylüyor.
– Meme protezi memnuniyet oranları %93 – 97 arasında değişiyor ve kadınların yüzünü en çok güldüren estetik cerrahi operasyonların başında geliyor.
– İngiltere’de yapılan bir çalışmada, silikonlu bir annenin sütünde inek sütünden daha az silikon maddesi tespit edilmiş.
-Operasyon izi ortalama 3,5 – 4 cm uzunluğunda, düz bir çizgi şeklinde oluyor ve bu çizgi operasyondan yaklaşık 6 ay sonra deri rengini alarak görünmez hale gelebiliyor.
– Bir meme büyütme operasyonu ortalama 40-60 dakika sürerken, meme küçültme operasyonlarının ortalama 3 saat sürebiliyor.
– Silikon protezlerin dışında, yağ enjeksiyonlarıyla da göğüs hacmi artırılabiliyor.
– Kanada’da yapılan bir araştırmayla 11.676 kadın 13 yıl süreyle takip ediliyor ve protez uygulanan kadınlarda meme kanserine daha az rastlandığı görülüyor. Bu durumun, kadınların orjinal göğüs dokusunun küçük olmasından kaynaklanabileceği düşünülüyor.
– Ülkemizde en çok 250-300 cc boyutunda silikon protez tercih ediliyor. (Bir kola kutusunun hacmi 330 cc)
– Meme protezlerinin sadece göğüsleri büyütmek için değil, kanser, yanıklar veya doğumsal sebeplerle bir göğsünü kaybeden kişilerde de kullanılıyor.