2 Mayıs, 2024
Banner Top

Varislerinden kısa süre içinde kurtulmak isteyenlere uygulanan skleroterapiyi Dr. Murat Topoğlu anlattı: “Bacaklarda toplardamarların yapısal bozukluğuna bağlı olarak genişleyip içlerinde kanın birikmesine varis adı veriliyor. Damar çapı 1 mm. den az olanlara ‘telenjiektazi’, 1-4 mm. arasında olanlara ‘retiküler’, 4 mm.den büyük olanlara ise ‘büyük toplardamar varisleri’ adı veriliyor. Yetişkinlerin yüzde 15-20’sinde varis görülüyor. Bu sorunun kadınlarda görülme sıklığı, erkeklere göre 2-4 kat daha fazla. 20 yaşından büyük kadınların yüzde 55’inde varis şikayeti var. Uzun süre ayakta durmak, hamilelik, şişmanlık, hareketsiz yaşam, doğum kontrol hapları ve diğer hormon ilaçları varis oluşumuna etki eden faktörler arasında sayılıyor. Variste görüntü bozukluğunun yanı sıra ağrı, kaşıntı, gece krampları gibi belirtiler de görülebiliyor.”

DAMARLARA KÖPÜK UYGULAMASI

‘Köpük (foam) Skleroterapi’de amaç damar içine sklerozan (büzüştürücü) madde vererek yüzeyel venlerin kurutulmasını sağlamak. Varis tedavisinde geliştirilen en son tedavi tekniği olan köpük skleroterapi, diğer tekniklerle uygulanan skleroterapi tedavilerine göre oldukça yüksek başarı oranı taşıyor. Dr. Topoğlu, bu yöntemde sklerozan ilaç damar içinde kan ile yer değiştirdiğini ve bu sayede damar duvarı ile doğrudan temas ettiğini anlatıyor; “Böylece tedavi etkinliğinin artması sağlanıyor. Oldukça hızlı ve ağrısız bir tedavi olan köpük skleroterapi sonrasında, uygulama yapılan bölge bandaja alınıyor ve 72 saat bandajlı kalması sağlanıyor. 72 saat sonunda, hastanın varis çorabı kullanmasına gerek kalmıyor ve başarılı bir varis tedavisi sağlanmış oluyor.”

KİMLERE UYGULANIYOR?

Köpük skleroterapi, oldukça etkili bir tedavi olması yanında, çok geniş bir hasta grubuna da güvenle uygulanabilen bir yöntem. 1 mm. çapındaki küçük damarların oluşturduğu örümcek ağı şeklindeki varislerden (telenjiektazi), 10 mm. çapındaki büyük ve ağrılı varislere kadar her türlü durumda uygulanabiliyor. Günümüz varis tedavilerinde, cerrahiye en iyi alternatiflerden biri köpük skleroterapi. Hastanın bu uygulamayla ağrısız, acısız, anestezi almadan, hastanede yatmadan ömrü boyunca taşıdığı varislerinden tek uygulama ile kurtulması mümkün.

Banner Content