Medical Park Tarsus Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Usalan, horlama, uykuda solunum durması (OSAS), periyodik bacak hareketleri hastalığı (PLMS) ve huzursuz bacak sendromu gibi uyku hastalıklarının önemli sıkıntılara yol açtığını söyledi.
Dr. Usalan, uyku hastalığı olanların en çok gün içinde sürekli uykulu olma, aniden uyuyup kalma gibi yakınmalar yaşadığını belirterek.Bunun sonucunda da özellikle iş hayatında verim kaybı, araç kullanamama, kaza yapma riski gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır dedi.
SÜREKLİ UYUKLAMA HALİ
Dr. Adnan Usalan, hastaların en büyük yakınmasının gece uyudukları halde gün içerisinde sürekli uykulu olup uyuklamaları olduğunu belirterek şöyle konuştu:Hasta olan kişiler tiyatroda, sinemada, camide, secde üzerinde, trafikte, kırmızı ışıkta, küçük bir beklemede uyuyup kalabilmektedir. Kişilerin iş performansları ciddi şekilde düştüğü gibi sosyal ilişkileri bozulabilir, ciddi iş kazaları meydana gelebilir. Bu hastaların araba kullanması, trafik kazası oranlarını yükseltmektedir.
UYKU MERKEZİ AÇILDI
Hastanelerinde uyku laboratuvarının hizmet vermeye başladığını belirten Dr. Adnan Usalan, bu merkezde hastaların 1 gece yatırıldığını ve gece polisomnografi denilen bir tetkik uygulandığını belirtti. Dr. Usalan, \”Hastaya bir takım elektrotlar bağlanıyor. Gece boyunca EEG, EMG, EOG oksifensaturasyonu ve EKG’sı kayda alınıyor. Sabahleyin bilgisayardan kayıtlar okunuyor. Böylece hastada horlama veya gündüz uyku hali gibi şikayetlerin sebebi ortaya çıkıyor\” diye konuştu.
FARKLI TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Uyku hastalıklarının tedavisinin birçok uzmanlık alanını ilgilendirdiğini, her hastalığın tedavisinin farklı uygulandığını kaydeden Usalan,Mesela horlama sorunu radyo frekans veya bazı cerrahi yöntemle tedavi ediliyor. OSAS’ta CPAP, BPAP cihazları denilen uykuda solunuma destek veren birtakım cihazlar kullanılmaktadır. OSAS’da hasta cihazı uzun süre kullanmak zorundadır. Ama bir gece kullanımdan sonra direkt olarak gündüz uykuluk hali normale dönmektedir diye konuştu.