Adam -Hangi tarz şaraplardan hoşlandığını sorar- Kadın ise menüye tekrar bakar ve \”Ben tüm gün karar vermekle uğraşıyorum sıra sende\” der adama…
Adam şoke olur… Bütün ipleri kadının elinde tutması gerektiğini düşünürken bu cevap ona ters gelir. Kadın ise maço ve dominant bir tavırla adamın karar verici olmasını istemektedir… Kadın tartışmak veya karşı düşünceyle karşılaşmak istememektedir… Sadece sırtını yaslayıp adamın karar vermesini beklemektedir…
Hanna Rosin’in hikayelerinden bir kesiti size sunduk. Kendisi Erkekliğin Sonu isimli kitabın yazarı. Yazar Rosin üniversitedeki kadınların erkeklere takılma taktiklerini ve yeni ekonomik düzen içinde kadınların ve erkeklerin kafalarının iyice karıştığını belirtiyor.
Erkeklerin iki sınıra yaklaşma gibi sorunları olduğunu söylüyor. Biri süper-maço karakter diğeri ise fazla efemine bir erkek modeli… Babalarımızdan böyle görmedik diyor yazar Rosin ve soruyor part-timr çalışan bir kocanız olsun ister miydiniz? Bu sorunun cevabı olarakta bu ilişkinin ilerlemediğini iddia ediyor.
Öte yandan yeni ekonomik düzen kadınların belirsiz isteklerini perçinliyor. Acaba ilk buluşmada hesabı ödemeli misiniz, eve onu bırakmalı mısınız ya da hangi şarabı seçmelisiniz? Erkekler kendilerinin bu düzenin içinde hangi parça olarak yer aldıklarınıda karıştırdıklarını söylüyor.
Erkekler iş ararken artık babalarının mesleklerini sürdüremediklerini ve online ortamda da sıkça erkeklerin kadınlardan daha çok evlenmek istediklerini görmekteler.
Aslında durum onların istediği konuma iyice yaklaşmakta. Yani üniversitede sadece sarhoş olmak ve erkeklerle iyi vakit geçirmek isteyen bir nesile doğru gidiyor. Arkadaşça flörtlerin yerini vahşi bir flört ortamı alıyor. Bu yüzden yazar Rosin’e AskMen daha fazla soru yöneltti?
Flört kültürü kalmadıysa erkeklerin bundan kazancı veya kaybı ne oluyor?
Flört kültürü kalmayınca erkekler için pişmanlıklar ve zorlukların çoğu ortadan kalkıyor. Ama bir başka sorunsal işin içine giriyor. \”Hangi ilişki gerçek?\” birde bu sorunun yanına kariyer planlama girince erkeklerin bütün dengesi bozuluyor.
Bir erkek bir kadına yaklaşırken hem çok değer vermemeli hem de ona ucuz bir kadın gibi davranmamalı o zaman?
Romantizm olmadan yaşanan flörtü bence iki tarafta kaldıramaz. Kadınlar ise bu kısımda erkeklerin hemen onlarla evlenmemeleri ve hayatlarının sonuna kadar birlikte olmamaları için çeşitli taktikler uyguluyorlar. Dolayısıyla erkeklerde ciddilikle az ciddilik arasında kalıyorlar.
İnsanlar sevgilileri olduğu zaman daha yerleşik bir düzeni tercih ediyorlar?
Çok iyi bir gözlem. Kadınların şu anki istekleri onları kendi gittikleri maceralarla sürüklemek istemeyen erkekler. Yani onlardan şehir değiştirmelerini istemek yerine özgür bırakan tipler. Ama bu tip ilişkilerin sonu genelde mutlu sonla bitmiyor.
Kadınların kariyerlerine ve hayatlarına odaklanmaları açısından gerçekten istedikleri bu mu?
Kadınlar hep bu sorun hakkında söylenir dururlar ama yinede buna ulaşamazlar. Kariyerlerinde ilerlemeleri için buna ihtiyaç duyarlar. Ama bir insanla kurulan bağ kadar güçlü birşey yoktur. O yüzden yinede onlara destek çıkacak birilerini hep ararlar.
Erkekler için durum nasıl?
Erkekler kariyerleri için daha riskli kararları bekarken alırken evlenip hele birde çocuk sahibi oldukları zaman daha az riske girerler. Kendi doğalarına aykırı olmasına rağmen çocuklarla uğraşmaya başlarlar bile.
Daha genç yaşta ailelerinin yanından ayrılıp okulu bitirdiklerinde kariyerleri onları daha da zorlar. Kariyerlerinde sabit gelişmeler yaşanmadıkça genç insanlar sık sık kararsızlığa düşer ve yanlış kararlar almasını sağlar. İşsizlik işin içine girdiğinde ise erkeklik görevlerini yerine getiremedikleri akıllarına hep gelmektedir. Ama bu konuyu büyük bir trajedi haline getirmeye başlarlarsa işler yoluna çok zor girecektir. Bunu erkekliğinize sürülmüş bir leke olarak asla görmeyin.
Peki erkeklerin yeni ekonomik düzende nasıl bir yol izlemeleri gerekiyor?
Yeni ekonomide daha esnek olmaları gerekiyor. Ekonomistlerin tavsiyelerinden biri ise çok spesifik işlere odaklanmaktansa bir erkeğin esnekliği çok daha önemli olduğu. İş tanımları değişsede insanların uyum sağlamalarının anahtar nokta olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca agresif, lider ve risk alan bir tavır içinde olunduğu zaman daha fazla kazanç elde edinileceğini savunuyorlar.
Peki bu esneklik öğrenilebilir mi?
Erkekliğin genlerinde olan birşey bu. Tarih boyu hep bunu yapmış erkekler ve uyum sağlamışlar. Ekonomik gerekliliklere göre şekil değiştirmişler.