Her anne baba bebeğiyle farklı yöntemlerle iletişim kurar. Bebeğiniz anlamasa da onunla her fırsatta konuşmaya özen gösterin. Yaptığınız her şeyi ona anlatabilirsiniz. Onu giydirirken, yıkarken ya da ona mama hazırlarken yaptığınız her şeyi sesli olarak dile getirin. Aynı şekilde ona sorular da sorabilirsiniz. Bunun için bebeğinizin size cevap verecek duruma gelmesini beklemenize gerek yok.
Bebeğiyle konuşan anne babaların bebeklerinin daha erken konuşmaya başladıkları bir gerçek. Bebeğinize hitap ederken ya da ona bir şeyler sorarken mümkün olduğunca kısa ve basit cümleler kurmaya çalışın. Konuştuktan sonra ses çıkarması için ona zaman verin. Duyduklarına anlam veremese de onunla konuştuğunuzun farkında olacağı için cevap vermeye çalışabilir.
Bebeğinizle konuşurken sesinizin tiz olması da onun dikkatini çeker. Ses tonunuzu değiştirerek konsantrasyonunu kaybetmemesini sağlayabilirsiniz. Bebeklerin konsantrasyonu zayıf olduğu için söylediklerinizi tekrarlamanız faydalı olacaktır. Ayrıca bebeğinizin çıkardığı sesleri taklit etmenizin de onun dil gelişimi üzerinde etkili olduğunu unutmayın.
Bebekler müzik dinlemekten keyif alırlar. Ona şarkılar söyleyin. Sesinizin güzel ya da kötü olmasının bir önemi yok. Şarkı söylemeye uygun bir ortamda değilseniz ninniler mırıldanabilirsiniz.
Bebek dilinde konuşma
Yeni anne baba olmuş ebeveynler için bebekleri karşısında konuşmak pek kolay değildir. Yetişkinler bebeklerin dilini öğrenemeseler de bebekler günün birinde onların dilini öğreneceği için stres olmalarına gerek yok. Ama ne kadar erken iletişim kurmaya başlarsanız ilerisi için o kadar çok yatırım yapmış olursunuz. Anne babalarının iletişim kurmadıkları bebekler, konuşmak dışında başka alanlarda da geri kalabilirler. Yetişkinler kendi aralarında konuşurken de bebekler dili öğrenme yolunda küçük adımlar atarlar. Anne baba olarak bebeğinizle konuşmak için özel zaman ayırmaya gayret edin.