2 Mayıs, 2024
Banner Top

Mide reflüsü olarak bilinen yaygın hastalık, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıyla oluşuyor. Mide içeriğinde bulunan asiditesi yüksek sıvının çok miktarda ve uzun süreli olarak yemek borusuna kaçması buradaki mukozanın hasar görmesine neden oluyor. Bu zedelenme de yanma olarak hissediliyor.

Beslenme reflü de birincil tedavilerden biri. Uzmanlar, reflü hastalarına yemekleri az az, sık sık olacak şekilde yemeyi öneriyorlar. Bunun yanı sıra yiyecek ve içecekleri çok sıcak veya çok soğuk almamak gerektiğini, sıvıları öğün aralarında tüketmeyi tavsiye ediyorlar.

Tüm bunların dışında, reflü hastalarının özellikle yememeleri ve içmemeleri gereken, midedeki asidi artıran gıdalar vardır.

Sarımsak ve soğan
Sarımsak ve soğan ikilisi, asit üretimi yüzünden reflüyü kötüleştiren gıdaların en başında geliyor.

Domates
Domates, her ne kadar antioksidan ve besleyici özelliği olan, kalbe iyi gelen bir besin olsa da asit oranı yüksek olduğundan reflü sorunu yaşayanların tüketmemesi gereken bir gıdadır.

Kafein
Kafein, midede asit üretimini sağlar ve hatta alt yemek borusu kasını gevşetir; bu da mide yanmasına yol açar.

Alkol
Alkol, midenin asit üretimini artırır ve ince bağırsak zarını tahriş edebilir.

Sirke
Sirke midedeki asiditeyi yükseltir.

Turunçgiller
Limon, portakal, greyfurt gibi meyveler midedeki asidin artmasına yol aça

Çikolata
Çikolata, mutluluk hormonu olan serotonin üretimini destekleyerek ruh halini iyileştirse de serotonin aynı zamanda alt yemek borusu kasını gevşetir ve bu da yemek borusuna asit girişine yol açar.

Nane
Nane şekeri, yeşil nane ve naneli tatlandırıcılar, ağzınıza attığınızda o an yatıştırıcı bir his verse bile asit üretimine yol açar.

Banner Content