2 Mayıs, 2024
Banner Top

Epidural nasıl yapılır?
Anestezi uzmanı siz yan yatar veya oturur durumdayken belinizin alt kısmına, bu bölgeyi uyuşturmak İçin lokal anestezi uyguluyor. Önce buraya bir iğne sokuyor, daha sonra düz, yumuşak, plastik bir tüpü bu iğneye geçirip, daha sonra iğneyi çıkarıyor. Bu tüpten ihtiyacınız olduğu kadar anestezik madde veriliyor. Epidural yerleştirilirken kımıldamamanız çok önemli. Anestezik madde vücudunuzda dolaşırken, rahminizden acı sinyallerini taşıyan sinirleri etkisiz hale getirerek bel altı bölgenizi uyuşturuyor.

Bütün acıyı kesiyor mu?
Doğumların %90’ında epidural acıyı tamamen ortadan kaldırıyor. Ama geri kalan %10 için etkisini göstermeyebiliyor. Anestezi uzmanının epidurall tekrar yerleştirmesi son derece sıkıntı verici olabiliyor. Bazen yatış pozisyonunun değiştirilmesi de epidurals daha iyi şekilde yayılmasını sağlayabiliyor.

Herkes epidural yaptırabilir mi? 
Kadınların büyük çoğunluğu epidural yaptırabilir. Ama kan pıhtılaşma düzensizliği ve hamile kalmadan önce sırt ağrıları olan kadınların epidural yaptırmamaları daha doğru olur. Önceden sezaryen yapmış ve bu defa normal doğum isteyen kadınların da epidural yaptırmamasında fayda var. Anestezi uzmanı epiduralin sizin için uygun olup olmadığını belirlemek için doğumdan önce sizinle görüşür.

Dezavantajları
Doğum eyleminin aşırı uzaması durumunda doğumun forseps (kaşık) veya vakumla yapılması veya
epizyotomi (doğumda dikiş atılması) gibi müdahaleler gerekebilir. Kan basıncınızın düşme ihtimaline karşı elinize serum bağlanabilir ve tuvalete gidemeyeceğiniz için mesanenize kateter takılabilir. Bebeğinizin kalp atışlarının sürekli izlenmesi gerekir ve kasılmalarınız yavaşlarsa ekstra serum veril mesi gerekebilir. Doğum sırasında hareketleriniz sınırlanır; baş ağrısı, mesane sorunları ve enfeksiyon gibi durumlarla karşılaşma ihtimali olur. Ayrıca bebeğinizin Apgar skorunun düşük olma İhtimali çok yüksek.

Epidural neden bu kadar tercih ediliyor?
Epidural belden aşağısını uyuşturduğu ve ağrısız doğum sağladığı için tercih ediliyor. Yüksek olan kan basıncını düşürebiliyor. Doğumu izleyebileceğiniz gibi, yorgunsanız eğer uyuma şansınız da var.

Alternatifi var mı?
Epidural acısız doğum yapmanızı sağlayabilir; ama epiduralin olası komplikasyonları olmadan da normal doğumda acıyla başa çıkmanın yolları var. Yanınızda sizi destekleyecek biri varsa, kendinizi rahat bırakabilir ve hareket edebilirseniz, acıyla başa çıkarak normal doğum yapabilirsiniz.

Banner Content