10 Kasım, 2024
Genital bakım ile sağlıklı kalın!

Ülkemizde yapılan çalışmalar kadınlarda genital enfeksiyonun yaygın olduğunu göstermektedir. Kişisel uygulamalar ile kontrol altına alınabilmesinden ötürü kadınların genital bölge temizliği ve bakımında hassas olması son derece önemlidir.

Genital Bölge nin bakımı nasıl yapılmalıdır?

Dr.Eserdağ ‘ a göre genital bölgenin sağlıklı olması Laktobasil olarak adlandırılan iyi huylu bakterilerin varlığı ile mümkündür. Bu bakteriler, bölgenin asidik ortamını sağlar, dengede tutar, mantar ve bakteri oluşumunu engeller. Laktobasillerin azalması durumunda; asidik ortam bozulur ve enfeksiyonlara duyarlı hale gelir. Anatomik açıdan ele alındığında doğuştan olan iç dudakların asimetrik veya geniş yüzeyli olması hijyen bakımını zorlaştırabilmekte ve sık sık enfeksiyonlara yol açabilmektedir.

Cinsel ilişki sırasında genital bölge de içeriye giren bakteriler ve her ay gerçekleşen adet kanamasının içerdiği proteinlerin yarattığı bakteriler ile oluşan enfeksiyon ve mantara karşı; kadınların günlük hayatında hassas PH 4,5 dengesiyle koruyacak ve E vitamini içeren, kötü koku engelleyici intimate jel ve mendilleri düzenli aralıklar ile kullanmalıdırlar. Aksi halde enfeksiyona neden olan bakteriler; çeşitli rahatsızlıklara zemin hazırlayabilir, PH değeri yüksek olan ürünler kuruluk yaratarak farklı deri hastalıklarına yol açabilir, doğurganlığı tehlikeye sokabilir…

Jinekolojik muayene;

Düzenli olarak kadınların tetkik ve bulgu belirleyici rutin jinekolojik muayeneden geçmesi gerekmektedir. Bu sayede zamanında müdahale ile ciddi hastalıklar baştan bertaraf edilebilecektir. 

Doğru bakım nasıl olmaldır?

Önden Arkaya Tuvalet temizliği; Tuvalet sonrası önden arkaya yani vajinadan anüse doğru yapılan temizlik, vajina içindeki mikropların giderilmesini sağlar. Arkadan öne yapıldığında ise; makat bölgesindeki mikroplar vajina içine girebilir ve enfeksiyona neden olabilir.

Vajinaya Duş;

Doktor tavsiyesi olmadığı taktirde vajina içini yıkamaya yönelik özel üretilen hijyen ürünü kullanılmamalıdır. Bunun yanı sıra duşta tazyikli su ile yıkamamalıdır. Bu durum asit dengesini bozarak iyi bakterilerin azalmasına yol açarak mikrop artması, iltihap oluşumuna ve hatta var olan iltihabın rahim içine ve tüplere yayılmasına neden olabilir.

Genital bölge kuru tutulmalı;

Nemli kalması, mantar ve enfeksiyon oluşumuna yol açabilir. Günlük temizliğinde vajina, uygun şekilde su ile yıkanmalı, sonra temiz bir peçete ile kurutulmalıdır. Yukarıda belirtildiği gibi belli düzenli aralıklar ile de özel üretilmiş jel ve mendiller ile bakımı yapılmalıdır.

Dar giyim;

Dar giyim tarzı kadınların genital sağlığı için sakıncalıdır. Uzun ve dar kıyafetler genital bölgenin nemli kalmasına, asit dengesinin bozulmasına yol açar ve enfeksiyona zemin hazırlayabilir. 

İç Çamaşır Pamuklu Olmalı;

Her ne kadar güzel ve seksi çamaşırlar kadınlar için vazgeçilmez olsa da nemi çekemediklerinden, hava dolaşımını engellemelerinden ötürü mantar ve enfeksiyonlara yol açabilirler. Bu nedenle iç çamaşırının pamuklu olması genelde tavsiye edilmektedir ya da külotun ağ kısmı iyice ütülenmelidir. İç çamaşırları günlük değiştirilmelidir.

Günlük kullanılan malzemelere dikkat edilmeli;

Günlük pedler ve adet döneminde kullanılan vajinal tamponlar sık aralıklarla değiştirilmelidir. PH değeri ve alkol oranı yüksek temizleme ürünleri, asit dengesini bozacak şekilde üretilen sabun gibi temizlik ürünleri tercih edilmemelidir.

Genital Bölgenin Temizliğin de önemli noktalar;

Ağda ve jilet, kıl köklerinin enfeksiyon kapmasına yol açabilir, genital bölgenin tahriş olmasına neden olabilir. Makas kullanmak daha sağlıklı yöntem olabilir. Eğer doktorunuz sizin için uygun görüyor ise epilasyona başvurulabilir.

Şüpheli ilişkide partnerin prezervatif kullanması;

Enfeksiyonların büyük kısmı cinsel ilişki ile bulaşır. Cinsel yolla bulaşan HPV virüsü, genital siğiller gibi risk faktörü görülüyor ise bu hastalıklardan korunmanın en etkili yolu prezervatif kullanılmasıdır. 

Hazır olunmadan cinsel ilişkiye başlanmamalı;

 

Yeterli kayganlığa ulaşmadan cinsel ilişkiye girildiğinde tahrişe yol açabilir. Doktor önerisi ile kayganlaştırıcı jel kullanımı ile tahrişe ve enfeksiyona engel olunabilir.

İdrar ihtiyacı engellenmemelidir;

İdrar torbasında bulunan mikroplar ve bakteriler idrar sırasında vücuttan atılır. Aksi durumda yani normal ve cinsel ilişki sonrasında idrar ihtiyacı ertelendiğinde mikroplar genital bölgede enfeksiyona sebep verebilir.

 

Adet Döneminde temizlik;

Kadınların adet dönemini rahat hareket etmelerini sağlayan vajinal tamponların enfeksiyona yol açacak bakteri üretmemesi için sık aralıklarla değiştirilmelidir. Uzun süre içeride kalması durumunda kanla teması sırasında mikroplar çoğalmaya başlar. Oluşan enfeksiyonlar ileride önemli kadın hastalılarına zemin oluşturabilir.

Tuvalette alınması gereken önlemler;

Klozet üzerinde oluşan mikroplar ve içindeki kirli suyun genital bölgeye sıçraması enfeksiyonlara yol açar. Önleyecek yöntemler, klozete oturmadan sifon çekilmeli, klozet üzerine tek kullanımlık kâğıt konulabilir, içindeki suyun üzeri kâğıt ile kaplanabilir, dezenfektan madde içeren ”mavi su verici tabletler” kullanılabilir.

www.jinekolognet.com