2 Mayıs, 2024
Banner Top

Vajinanın ön ve arka duvarları birbiriyle temas halindedir. Günlük yaşantıda vajina içinde bulunan fizyolojik akıntı sayesinde ön ve arka duvarların birbiri ile sürtünmemekte ve böylece travmatize olması önlenmektedir. Cinsel ilişki sırasında vajina duvarları arasında ilerleyen erkeklik organı (penis) da sürtünme oluşturur. Cinsel ilişki sırasında daha fazla bir miktar akıntı oluşmazsa vajina duvarlarında tahriş meydana gelecektir.

 

Vajinanın yetersiz akıntı nedeniyle oluşan duruma ”vajinal kuruluk” adı verilmektedir. Başlıca iki tip vajinal kuruluktan söz edilebilir:

•Normal zamanlardaki kuruluk

•Cinsel ilişki esnasında yaşanan kuruluk

 

Vajinal kuruluk neden olur?

Normal vajinal akıntı östrojen hormonu etkisindedir. Dolayısı ile oluşan vajinal kuruluğun en sık nedeni östrojen yetmezliğidir. Özellikle östrojen hormon seviyelerinin düşük olması ile menopoz döneminde vajinal nemlilik azalmaktadır.

Menopoz dönemi dışında, süt salınımını sağlayan prolaktin hormonu yüksekliği de vajinal kuruluğa yol açabilmektedir. Bu nedenle bu hormonun yüksek seyrettiği hamilelik ve lohusalık dönemlerinde vajinal akıntı azalmaktadır. Ayrıca prolaktinoma (prolaktin hormonu yüksekliği ile seyreden hastalık) gibi patolojik durumlarda da vajinal kuruluk oluşabilmektedir.

Bir diğer vajinal kuruluk nedeni ise vajinal enfeksiyonlardır. Enfeksiyon varlığında vajinada fizyolojik akıntı azalacak, hem de enfeksiyonların tedavisi için uygulanan fitiller de kuruluğa yol açacaktır.

Sadece cinsel ilişki sırasında yaşanan vajinal kuruluğun en sık görülen nedeni ise cinsel ilişki sırasında kadının yeterince uyarılmama durumudur. Cinsel haz durumda erkeklerde ereksiyon adı verilen sertleşme gelişirken, kadında ise normal vajinal akıntıda artış gözlenir. Eğer cinsel ilişki kadın yeterince uyarılmadan başlarsa, vajina yeterince ıslanamaz, erkeklik organının (penis) ilk giriş anında ve cinsel ilişki süresince ağrı duyulabilir.

 

Vajinal kuruluk ne zaman sorun olarak kabul edilmeli?

Vajinal kuruluk sorunu; kadınların cinsel ilişkiden kaçınması, orgazm yaşayamaması, eşinden uzaklaşması gibi problemlere neden olabilir. Eğer ki kadın cinsel ilişki sırasında ağrı hissettiğinden söz ediyor veya yapılan jinekolojik değerlendirmede vajinada tahriş tespit ediliyorsa, bu durum vajinal kuruluk açısından değerlendirilmelidir. Bazı kadınlarda da ise vajinada yeterli sıvı akıntısı olmasına rağmen yeterince kayganlaşmama şikayet nedeni olabilir.

Tüm bu nedenlere bağlı olarak hekime başvuran hastaların östrojen yetmezliği açısından incelemesi yapılmalı, hastalar enfeksiyon bakımından kontrol edilmelidir. Vajinal kuruluğa yol açan nedenin ortaya konulması uygun tedavinin başlanabilmesini sağlayacaktır. Bazen hiçbir neden bulunamadığı durumlarda cinsel iliki öncesi uygulanacak vajina kayganlaştırıcı fitiller ile vajinal kuruluk önlenebilmektedir.

Banner Content

Son Haberler

Ten Uyumu

Ten Uyumu

Mart 28, 2024
Düğün öncesi estetik
Uyumlu Çift Misiniz?

FOLLOW US

GOOGLE PLUS

PINTEREST

FLICKR

INSTAGRAM

Reklam

img advertisement