6 Ekim, 2024
GEBE KADINLARINDA KARIN AĞRISI

Hamileliğin ilk günlerinde, adet gecikmesi ile birlikte başlayan karın ve kasık ağrıları, adet öncesi ağrılar gibidir. İlk haftalarda hissedilen hafif ağrılar, daha sonrasında çoğalabilir. Hareket ederken, aniden ayağa kalkarken ya da çok ayakta kalındığında bu ağrılar birden kendini gösterebilir ve şiddetlenebilir.

Hamilelik döneminde hissedilen karın ve kasık ağrıları, genellikle rahmin büyümesinden kaynaklanır. Rahimi tutan ve çevreleyen zarlarda görülen gerilme, rahim büyüdükçe artar ve ağrı oranı da yükselir. Bu gerilme her anne adayında aynı şekilde ağrıya neden olmaz. Bazıları hafif hissetse de bazıları için bıçak saplamasına benzer olarak hissedilmektedir. Bu ağrılar tek taraflı hissedilebileceği gibi, her iki tarafta da olabilmektedir.

Rahim büyümesi dışında, kabızlık ve mide problemleri de karın ağrısına neden olabilir. Hamilelikte yaşanan sindirim sistemi bozuklukları nedeniyle, bir çok anne adayı yine karın ağrısından şikayet etmektedir. Düzenli beslenme, bol sıvı tüketme, yürüyüş yapma ve ağırlıklı olarak lifli gıdalar tüketme bu tip problemlerin giderilmesi için yapılması gerekenlerdir.

Uterusun büyürken çevresindeki dokulara baskı yapar. Dolayısıyla karın ve kasık dışında, bacaklarda da ağrı, kasılma ve karıncalanma görülebilmektedir. Bu ağrılar normalde her anne adayında görülen klasik ağrılardır. Uzmanlar tarafından çok fazla önemsenmez ve verdikleri bir kaç ilaç ile bu ağrıların şiddeti hafife indirgenebilmektedir. İlerleyen dönemlerde, uzmanlarca ‘braxton hicks’ olarak adlandırılan kasılmalar da ağrıya ya da karında rahatsızlığa neden olmaktadır.

Bazı karın ağrıları ise normal dışı seyir halinde olabilir. Uzun süren şiddetli ağrı ve kramplar şeklinde olabilir. Bu tip ağrılar, anne ve bebeğin sağlığını tehtid edebileceğinden mutlaka doktora danışılmalıdır. İlk aylarda yaşanan ciddi ağrılar, bulantılar ve kanamalar dış gebelik, mol gebelik gibi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Son aylarda başlayan ağrılar ve kasılmalar ise, erken doğum ya da preeklampsi gibi anneyi ve bebeği olumsuz etkileyecek durumların habercisi de olabilmektedir.

Bütün bu olasılıkların dışında, hamilelikle alakası olmayan hastalıklar da karın ağrılarına neden olabilmektedir. Bunlardan bazıları; böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonları, ülser, apandisit, pakreas, safra kesesi iltihabı, miyomlar, bağırsak enfeksiyonları ya da tıkanıklığı, mide delinmesi gibi rahatsızlıklardır.

Dolayısıyla hamilelikte yaşanan, her türlü karın ve kasık bölgesinde hissedilen ağrı, mutlaka doktara söylenmeli ve takibe alınmalıdır. Bu tip ağrılar karşısında, doktorun önerdiği ağrı kesiciler yine önerdiği dozlarda kullanılmalıdır. Özellikle ağrıların yanında; terleme, bulanık görme, kanama, baş dönmesi, nefes alamama, halsizlik, kusma yaşanıyorsa beklemeden bir sağlık merkezine gidilmelidir.