2 Mayıs, 2024
Banner Top

DEMİR

Demir, anne ve bebeğin kan yapımı için gereklidir.
Gebelikte, hem bebeğin doğumdan sonra kullanacağı demirin depolanması, hem de gebelik nedeniyle artan kan hacmine yeterli oksijenin taşınabilmesi için normalden fazla miktarda demire ihtiyaç vardır.

Gebelerde kan hacmi kırmızı kan hücrelerine oranla daha fazla arttığı için fizyolojik olarak kansızlık (anemi)  gelişmektedir. Ancak kan hemoglobin düzeyleri normal olan gebelerde rutin olarak demir verilmeyebilir.

Demir, bebeğin ve annenin ana ihtiyaçlarından biridir. Demir eksikliği sonucunda yorgunluk hissi ve konsantrasyon güçlüğünün yanı sıra cilt ve mukozada solukluk, saç dökülmesi gibi bazı fiziksel belirtilerin yanı sıra erken doğum, düşük, düşük doğum ağırlıklı bebeklerin doğumu, anne ölümleri meydana gelebilir.
Gebelikteki demir ihtiyacını karşılamak için besinlerle yeterli miktarda demir alımı zor olabilir (demir kaynaklarından emilimin yetersizliği, demirden zengin besin tüketiminin az olması). Bu nedenle, diyetisyeniniz demirden zengin bir diyet (kırmızı et, kümes hayvanları, kuru baklagiller, tam tahıl ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri gibi demirden zengin besinler) doktorunuz da ek olarak demir ilaçları (supleman) önerebilir. Bu ilaçların aç karnına veya taze meyve suları ile birlikte alınması demirin vücutta kullanımını artırmaktadır. Ayrıca her öğünde sebze ve meyve gibi C vitamini kaynağı besinlerin tüketilmesi, besinlerde bulunan demirin vücutta emilmesine yardımcı olur.

Gebelikte kansızlıktan korunmak için; Proteinden zengin besinler özellikle sırasıyla sakatatlar, dana eti, koyun eti ve tavuk eti demirden zengin besinlerdir ve vücuttaki emilimleri fazladır.

Etlerden başka iyi pişmiş olan kurubaklagiller, soya fasulyesi, yumurta, kuru meyveler ( özellikle kuru üzüm, kuru kayısı ), pekmez, yeşil sebzeler, fındık, fıstık, susam, tahin gibi yiyecekler de demirden zengindir.

FOLİK ASİT

Özellikle hücre bölünmesinde önemli rol oynayan folik asit, gebeliğin erken evrelerinde, bebeğin merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik) gelişimi için mutlak gerekli olan bir vitamindir.
Yapılan araştırmalar hamilelik öncesi ve özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde folik asit içeren multi vitamin hapları kullanımının çeşitli doğumsal gelişim bozukluklarını önlediğini göstermektedir.

Planlanmış bir gebelikten 1-3 ay önce Folik Asit kullanımına başlanmalıdır. Gebe kalıncaya kadar ve kaldıktan sonra 12-16. gebelik haftasına kadar her gün 0.4 mg dozunda alındığında, omurilik ve beyinde görülen açıklık ve sakatlıkların azaltılması mümkündür.
Birçok gebelik planlanmadan gerçekleştiği için gebelik öncesi folik asit alınmamaktadır. Dolayısıyla gebeliklerin planlı olmasının önemi büyüktür.
Gebelik boyunca folik asitten zengin olan ıspanak, karnabahar, kepekli undan yapılmış yiyecekler; badem, fındık, yer fıstığı, ceviz tüketilmesi önerilebilir.

Banner Content